debiteuren verzekeren

Is het verstandig om mijn debiteuren te verzekeren?

Een hoop MKBers hebben te kampen met problemen doordat hun klanten niet of laat betalen. Veel bedrijven werken op factuurbasis. Dit is feitelijk een manier waarbij je een financiering verstrekt aan een klant. Je levert namelijk eerst je dienst op product en meestal een dag of dertig later wordt er betaald als het mee zit. Daar schuilt natuurlijk een risico in. Zeker binnen het MKB waarbij het nog weleens wil voorkomen dat één klant een groot deel van de omzet vertegenwoordigd. Als die klant dan ineens niet betaald dat kunnen er grote problemen ontstaan. je debiteuren verzekeren is daarbij een manier om dat risico af te dekken. En nog veel meer. In dit blog vertellen we daar meer over.

Afdekken van het debiteurenrisico

Hoe kan je er nu voor zorgen dat dit debiteurenrisico geen grip krijgt op je bedrijf? Dit begint allereerst met een stuk preventie. Voordat een partij klant wordt is het slim om deze eerst te toetsen op kredietwaardigheid. Dat kan je zelf doen door bijvoorbeeld informatie op te vragen bij de kamer van koophandel. Rechtspersonen zijn namelijk verplicht om daar hun jaarrekening te deponeren. Hierin kan je goed zien hoe een bedrijf er financieel voor staat en of ze in staat zijn om je facturen te betalen. Als er sprake is van een mindere kredietwaardigheid dan kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om de klant vooraf te laten betalen of bijvoorbeeld wekelijks te facturen. Daarnaast is het belangrijk om tijdig via een goed systeem te factureren. Dit systeem helpt om dit efficient te doen, maar ook om de betreffende factuur goed te blijven volgen. Als je dit systeem kunt koppelen aan je internetbankieren dan kun je realtime zien of de betaling binnen is. Zodoende zie je dus ook snel of de betalingstermijn wordt overschreden en kun je actie ondernemen.

Wat doet de debiteurenverzekering?

In de debiteurenverzekering zit allereerst de mogelijkheid om een kredietwaardigheidscheck te laten doen. Dat scheelt je zelf tijd en professionals pakken het voor je op. Je krijgt dan een rapport met een oordeel over de kredietwaardigheid van het betreffende bedrijf. Naast dit heb je de mogelijkheid om over te dragen aan een incassobureau. Zij gaan via minnelijke incasso en juridische incasso aan de slag om de vordering alsnog geind te krijgen. Meestal levert dit wel uiteindelijk resultaat af. Helaas is het in sommige gevallen zo dat een vordering echt oninbaar is. Bij een debiteurenverzekering is dan in ieder geval de vordering of een deel van de vordering verzekerd.

About Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *